Toerisme in Brabants Haspengouw

Brabants Haspengouw, in het Oosten van de provincie Waals-Brabant gelegen, is omringd door de provincies Vlaams-Brabant, Namen en Luik. Op minder dan één uur van Brussel, Luik, Bergen of Charleroi, en op minder dan een half uur van Namen, is het echt de moeite waard om die mooie streek ééns te bezoeken.

BRABANTS HASPENGOUW

Brabants Haspengouw, in het Oosten van de provincie Waals-Brabant gelegen, is omringd door de provincies Vlaams-Brabant, Namen en Luik. Op minder dan één uur van Brussel, Luik, Bergen of Charleroi, en op minder dan een half uur van Namen, is het echt de moeite waard om die mooie streek ééns te bezoeken.

Het landschap is bezaaid met vruchtbare akkers, bosjes, hier en daar valleitjes. Het heeft veel troeven voor een geslaagde uitstap. De wel gemarkeerde wandelroutes laten U merkwaardige dorpen en gebouwen ontdekken zoals Mélin, het Kasteel van Hélécine, allerlei musea, romaanse kapellen en kerken, tumuli, indrukwekkende Brabantse hoeven (“censes”) met hun helderwitte stenen van Gobertange.

Carte de la Hesbaye brabançonne
Copyright Maison du tourisme Hesbaye brabançonne

Huis voor Toerisme van Brabants Haspengouw

Onthaal en informatie voor toeristen over de zeven gemeenten die deel uitmaken van het Geldenaakse gebied kunt U in het toerismehuis vinden. Daar is ook meer te weten over acties en promoties in betrekking met natuurlijke, geologische, patimoniale, historische, folklorische en gastronomische rijkdommen. Het Huis voor Toerisme is ideaal gelegen, dichtbij de Belgische taalgrens en niet ver van andere Belgische provincies.

GAL Culturalité in Brabants Haspengouw

“Gal Culturalité” is een vereniging zonder winst (vzw) met het doel de lokale ontwikkeling van de gemeenten Beauvechain, Hélécine, Incourt, Geldenaken, Orp-Jauche, Perwez en Ramillies te bevorderen. De lokale actiegroep coördineert meerdere thematische projecten in samenwerking met burgers en met openbare verenigingen van het Brabants Haspengouw . Het hoofddoel van de vzw is het landelijke leefomgeving in het midden van haar acties te plaatsen, maar ook rekening houden met de evolutie van het plattelandsleven en het landelijk erfgoed. Ze tracht ook de sociale cohesie, de gezelligheid en de lokale economie te bevorderen.

Welkom in Beauvechain

De gemeente Beauvechain ligt tegen het Meerdaelwoud en wordt doorstroomd met het riviertje Nethen. De dorpen Beauvechain, Hamme-Mille, L’écluse, Nodebais en Tourinnes-la-Grosse maken ook deel uit van de gemeente. Van het kasteel van Valduc tot de hoeve van Wahenge kunt U een steeds hernieuwde gezelligheid vinden. Op het gebied van buurtleven blijft het één van de meest actieve plaatsen in Waals Brabant.

De diversiteit van die oude dorpen en wijken maakt de charme van die streek. Aan de ene kant hebben we Hamme-Mille met zijn talrijke winkels en Beauvechain met een drukke militaire vliegbasis. Aan de andere kant de rustige Tourinnes-la-Grosse, Nodebais, L’écluse en verschillende gehuchten met hun vaak niet bekende patrimonium, hun eeuwenoude woonhuizen en hun landelijke omgeving.

Welkom in Hélécine

In het van Noord-Oosten van Waals Brabant ligt, in een groene omgeving, de gemeente Hélécine. De dorpen Linsmeau, Neerheylissem en Opheylissem maken deel uit van de gemeente. Hélécine is de gemeente met het minst aantal inwoners van Waals Brabant. Het rijk historisch en architecturaal patrimonium (de abdij, vandaag provinciaal domein, en de prachtige kerken en kapellen) maakt van Hélécine een waardevolle gemeente te bezoeken.

Om Hélécine te bereiken kunt U de uitrit 26 van de E40 (Brussel-Luik) nemen en daarna de N 64 Hannut-Tienen. De Kleine Gette stroomt hier met kronkelige meanders en geeft zo een karakteristieke beeld van een Brabants dorp gehangen in een groene dal. Hélécine is een typische landelijke gemeente en biedt een ideaal kader aan voor een eenvoudig en rustig leven waar u vele wandelroutes kunt ontdekken.

Welkom in Incourt

Incourt is de gemeente van het kanton Geldenaken, met de oudste geschiedenissporen. De gemeente bestaat uit de dorpen Glimes, Incourt, Opprebais, Sart-Risbart, Piétrebais, Chapelle-Saint-Laurent en Roux-Miroir. De rivieren Grote Gette, Thorembais, Orbais, Brombais, en Piétrebais stromen door de gemeente. In Incourt zijn er veel historische sites te vinden : het Tumulus van Glimes uit het Gallo-romeins tijdperk, het middeleeuws hoevekasteel van Opprebais, de windmolen ‘Gustot’ in Opprebais, de hoeve van La Chise in Piétrebais en de steengroeve van Opprebais; deze laatste blijft een getuigenis van het industrieel verleden van de gemeente.

Dankzij meerdere inspanningen zijn sommige sites gerenoveerd geweest : de windmolen waar vandaag diverse dorpsfestiviteiten plaats hebben, zowel als de steengroeve van Opprebais met onder meer intergenerationele woningen en het Huis van de Natuur. In Incourt zijn er ook talrijke jaarlijkse evenementen zoals de vogelverschrikkersfeest, de Heilige Ragenufle processie en het Inc’Rock festival.

Welkom in Geldenaken

Geldenaken, beschouwd als de hoofdstad van Brabants Haspengouw, is zowel een handel- als een landbouwgemeente. De dorpen Dongelberg, Jauchelette, Jodoigne-Souveraine, Lathuy, Mélin, Piétrain, Saint-Jean-Geest, Saint-Rémy-Geest en Zetrud-Lumay maken deel uit van de gemeente Geldenaken. Geldenaken trots op haar verleden, strekt zich uit langs de oevers van de Gette.

Geldenaken haar intrede in de geschiedenis met haar grote middeleeuwse ontwikkeling. Daarna heeft Hertog Hendrik van Brabant een nieuwe stad gesticht met een driehoekig marktplein en straten die zich elkaar rechthoekig doorkruisen. Het werd stilaan een belangrijke marktstad waaruit de naam Geldonia Fori (“Jodoigne-le-Marché”) ontstond. Om deze weelde te tonen, liet de gegoede burgerij de Marktkapel bouwen, gewijd aan de Maagd Maria op 12 august 1353. De Saint-Médard kerk, een eeuw eerder door de Orde van de Hospitaalridders gebouwd, is een voorbeeld van overgang van de romaanse stijl naar de gotische stijl. Ze is vandaag een Uitzonderlijk Erfgoed van Wallonië.

Welkom in Orp-Jauche

De gemeente Orp-Jauche, doorstroomd door de kleine Gette telt ook de dorpen Enines, Folx-les-Caves, Jandrain-Jandrenouille, Jauche, Marilles, Noduwez, Orp-le-Grand en Orp-le-Petit. Orp-Jauche kende in de tweede helft van de 19e eeuw en in de eerste jaren van de 20e eeuw een belangrijke economische, industriële en commerciële ontwikkeling dankzij de Tamines-Landen spoorweg, gebouwd in 1865. Deze laatste vijftig jaren is het industrieel weefsel geleidelijk verdwenen en de gemeente heeft haar landelijke karakter teruggevonden.

Deze entiteit bevindt zich in het westelijke gedeelte van Haspengouw en strekt zich uit tot zover het oog reikt in bruine, groene en goudkleurige rijke slib bevattende velden die her en der doorkruist worden door holle wegen waar enkele kleine bossen zijn ontstaan. De bezoeker vindt in deze streek, naast een hoogstaand archeologisch en architecturaal erfgoed, uitzonderlijke uitzichten op een landelijk en bucolisch landschap waar kunstminnaars en onvoorwaardelijke natuurliefhebbers een onuitputtelijke bron van verwondering ontdekken.

Welkom in Perwez

In het Zuidoosten van Waals Brabant, in het hart van Haspengouw, vindt men de gemeente Perwez. Perwez bestaat uit vijf dorpen : Malèves-Sainte-Marie-Wastinnes, Orbais, Perwez, Thorembais-les-Béguines en Thorembais-Saint-Trond. Velden en weiden die zich over zachte glooiingen uitstrekken, wat wel kenmerkend is voor Haspengouw. Het hoogste punt van Perwez en Waals Brabant is de Gadaffe hoeve (174m).

De rivieren Orbais, Thorembais, Jausselette en Grote Gette vinden hun bron in deze gemeente. Ze lopen elk in een kleine vallei om zich buiten de gemeente met de Grote Gette te verzamelen

Welkom in Ramillies

De gemeente Ramillies bestaat uit de dorpen Autre-Eglise met het gehucht Hédenge, Geest-Gérompont, Petit-Rosière, Bomal, Mont-Saint-André, Grand-Rosière-Hottomont met het gehucht Hottomont, Huppaye met het gehucht Molembais-Saint-Pierre en Ramillies-Offus.

Ramillies dankt haar faam aan haar centrale ligging tijdens de welberoemde veldslag die hier in 1706 tussen de Engelse-Hollandse en de Franse troepen tijdens de Spaanse Successieoorlog op Pinksterdag plaats vond. In Ramillies kunt U ook talrijke typische vierkante Brabantse hoeven, prachtige kerken en kapellen en bezienswaardige bronnen en fonteinen vinden.