Wat is een Greeter ?

Een greeter is een vrijwilliger die van zijn streek (dorp of stad) houdt en die zijn passie graag met anderen (max 6 pers.) wil delen. Een greeter zal je zijn eigen verhaal vertellen, zijn favoriete plekken tonen, zijn anekdotes delen, enz. Op deze manier ga je Brabants Haspengouw met een lokaal inzicht en in een vriendelijke sfeer ontdekken.

OVER DE GREETERS

In 1992 is, op initiatief van Lynn Brooks, het Greetersconcept in New-York ontstaan. Het komt van de Engelse werkwoord “to greet”, en dat betekent “in contact komen met iemand”. Sindsdien heeft dit concept zich wereldwijd verspreid tot een internationaal netwerk: the “Global Greeter Network”.
Het telt ondertussen meer dan 130 steden en streken overal in de wereld, van Argentinië tot Vietnam.

De Greeters, vrijwillige gidsen

Greeters zijn vrijwillige gidsen die hun lievelingsplekken, hun buurt, en anekdotes delen tijdens een bezoek. Ze leiden je of je groep (maximum 6 personen) gratis rond op originele en ongewone wandelwegen, in een ontspannen sfeer. De bezoeken met greeters worden ook in andere talen voorgesteld, en baseren zich op een culturele uitwisseling; het is een beetje zoals vrienden of familie in je stad rondleiden. Greeters zijn nooit professionele gidsen.

Voor wie ?

Voor iedereen ! Het Greeters-netwerk is evengoed voor buitenlandse bezoekers als voor Belgen bedoeld, zelfs voor Brabanders of nieuwe inwoners die de streek willen verkennen. Onze bezoekers kunnen even goed studenten, Erasmus-leerlingen, expats, jonge arbeiders als gepensioneerden zijn. Iedereen is welkom !

Onze kernwaarden

Het hele Greeters-netwerk, zoals de Greeters zelf, delen dezelfde kernwaarden :
  1. Greeters zijn vrijwilligers, ze zijn als een vriend voor de bezoeker
  2. Greeters verwelkomen zowel individuen als groepen tot 6 personen
  3. De wandeling met een Greeter is gratis
  4. Greeters verwelkomen iedereen (bezoekers of vrijwilligers) zonder discriminatie
  5. De Greeters-netwerken stellen een duurzaam toerisme voor, door de mensen en het milieu te respecteren. Ze bevorderen culturele maar ook economische uitwisseling met de lokale gemeenschappen, en helpen een positief beeld van de streek te creëren
  6. De greeters-netwerken bevorderen de mutuele verrijking en de culturele uitwisseling tussen mensen

F.A.Q.

Heb je een praktische vraag om een wandeling te reserveren, raadpleeg dan onze F.A.Q. pagina, waar je de antwoorden op de meest gestelde vragen kan terugvinden.

ONZE GREETERS

Ontdek wie onze greeters zijn in Brabants Haspengouw.
Anne-Marie D.

Anne-Marie (Jauchelette)

Ik ben stilletjes onder de indruk gekomen van mijn adoptie-regio. Zijn mooie open landschappen, zijn typische kleine dorpjes, zijn prachtige zonsondergangen. Zoveel emoties! Zoveel redenen die zin geven om deze streek te verkennen...

Anne-Marie Luypaert

Anne-Marie (Jodoigne)

Ik ben nog niet zo lang in de streek, maar ik ben onmiddelijk onder de indruk gekomen van zijn grote open vlakten en zijn mooie gebouwen. Er zijn talrijke mooie dorpen in deze streek die ons de vreedzaamheid van het platteland en van de natuur doen ervaren.

Christophe

Christophe (Orp-Jauche)

Ik woon al 10 jaar in Brabants Haspengouw, en ik raak met veel passie betrokken bij verschillende lokale projekten. Ik ben lokale leider voor Gal Culturalité (Geldenaken), lid van "Orp-Jauche en Transition" en nu dus ook Greeter. Voor de rest besteed ik veel tijd aan mijn bijenkorf als imker.

avatar-homme

Ernst

avatar-homme

Glenn

Guillaume Coenen

Guillaume (Huppaye)

Jean-Pierre Petre

Jean-Pierre (Piétrain)

Laten we samen in de spoor van "La Gadale" treden, of het fantastische kasteel, gebouwd op de oudste rotsen van het land, gaan bewonderen.

avatar-femme

Joanna (Hélécine)

Marie Vanderveken

Marie (Incourt)

Botanist en natuurgids. Het is altijd een groot plezier om het erfgoed en de biodiversiteit van Haspengouw te laten ontdekken.

Michel

Michel (Jauchelette)

Met de jaren is deze streek een echte passie geworden. Ik loop graag rond in Geldenaken, waar de gebouwen en de structuur me terug naar de Middeleeuwen brengen; ik wandel graag in de authentieke dorpjes, het platteland, of naar de tumuli uit de Gallo-Romeinse periode. En bovenal hou ik ervan van op de hoogste plekken te wandelen, waar het uitzicht prachtig is. Ik ben ongeduldig om dat allemaal met jou te delen; maar ook van onze culinaire specialiteiten en onze lekkere bieren voor te stellen.

devenir-un-greeter

Wil je een Greeter worden ?

Je woont in Brabants Haspengouw en je bent door deze streek gepassioneerd . En u zou graag één van onze Greeters in Brabants Haspengouw willen worden? Lees hieronder hoe je dat kan doen!